FAQ - vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna. Självklart är du också välkommen att kontakta oss om du vill.

Vad ingår?

Du behöver planera. Vilka behov finns och vad vill ni ha? Vilken budget har ni?

När du bestämt vad du är ute efter räknar vi på en offert som innefattar det du frågat efter. Vi utgår oftast från de paketlösningar vi tagit fram och ändrar om du har andra önskemål. Därefter får du priset som gäller ditt projekt och kan avgöra om du vill godkänna offerten och köra igång arbetet.

Vi gör sedan allt från beställning av material till byggnation och montering, beroende på vad vi kommit överens om.

Givetvis. Vi använder våra paketlösningar som utgångsläge, och sedan kan du som kund göra tillval eller delar av arbetet själv. Naturligtvis påverkar detta arbetstid och slutpris.

Beroende på förutsättningarna varierar vilka lösningar som är genomförbara. Kontakta oss för en dialog om just ditt projekt.

Nej. Vi har väl fungerande samarbeten med de hantverkare som behövs.

Har du särskilda önskemål eller goda erfarenheter sedan tidigare av någon rörmokare/elektriker är vi öppna för nya samarbeten.

När jobbet startats upp behöver du bara ha kontakt med projektledaren eftersom att vi arbetar med helentreprenad.

Till de flesta prefabricerade 1,5-planshus som säljs, följer det med ett antal rullar med isolering. Den isolering som monteras i bjälklaget i fabriken är nämligen för liten ifall husägaren väljer att inte inreda ovanvåningen. Rullarna ska rullas ut som ett extra lager isolering tills dess att övervåningen inreds, detta för att den ska vara tillräcklig enligt de byggregler som finns. Vi brukar inte nyttja den isolering som följer med huset, eftersom att den är framtagen och anpassad för ett annat syfte än den isolering vi behöver. För att göra ett bra slutresultat använder vi material som passar till den typ av projekt vi arbetar med.

Innan projektet

Nej. När du vill ha en offert för ditt Älvsbyhus eller din Smålandsvilla så känner vi redan till mått och specifikationer. Ofta räcker det därför med telefonmöte och mailkontakt för att vi ska kunna räkna på ditt projekt. I mån av tid kommer vi gärna på besök för att gå igenom offerten för projektet. Offerten får du kostnadsfritt.

Vi försöker besöka dig som kund innan vi startar upp projektet. För oss på Bohlins är det viktigt att du känner trygg med oss som entreprenör och vad som avtalats.

Med vår mångåriga erfarenhet av inredning av övervåningar känner vi väl till de olika husmodellerna. Därför kan det också räcka bra med telefonsamtal och mailkontakt. 

Efter påskrivet avtal skickar vi ut en faktura på 10 000 kr - 15 000 kr i bokningsavgift. I avtalet gör vi också en prestationsstyrd betalningsplan, vilket innebär att du betalar allt eftersom arbetet utförts.

För en komplett övervåning kan betalningsplanen se ut så här:

  • Bokningsavgift vid underskrift av avtal
  • Delbetalning när arbetet kommit igång och materialet är på plats
  • Delbetalning när det är isolerat och innerväggarna är uppreglade
  • Delbetalning när tak är satta, väggar gipsade, el och VVS är draget
  • Delbetalning när jobbet är färdigställt
  • Sista 10% av summan betalas 10 dagar efter slutförd och godkänd entreprenad

Om projektet

Vi arbetar med färdiga paketlösningar och har därför möjlighet att ge förhandsinformation om ungefär vad kostnaden blir om du väljer något av våra förslag.

Vid din första kontakt mailar vi ut en PDF för den lösning du är intresserad av, så att du har något att utgå ifrån.

Den offert vi sedan räknar fram för ditt projekt gäller alltid när du godkänner/antar den inom angivet datum.

Tiden för att inreda en övervåning varierar stort beroende på hur färdigt resultat kunden vill ha. För våra tre paketlösningar i standardutförande är det dessa cirkatider som åtgår:

Paket 1 - Isolerad ca 2 veckor

Paket 2 - Gör det sista klart själv ca 6 veckor

Paket 3 - Komplett ca 8 veckor

I avtalet vi skriver anges datum för byggstart och färdigställande, vilka kan variera beroende på vilka förutsättningar som finns. Du vet alltid innan vi börjar hur lång tid vi beräknas vara hos dig.

Ni kan utan problem bo kvar i huset under byggtiden. Ljud från arbetsplatsen hörs dagtid, eftersom det är då våra snickare är där.

Vi försöker ta hänsyn till familjesituationen (barn, hundar, katter ... ) och försöker hitta en lösning som är så bra som möjligt. 

Avtal och försäkringar

Ja. Bohlins har allrisk- och ansvarsförsäkring för de jobb vi utför. 

Vi använder oss av Hantverkarformuläret som är framtaget av Konsumentverket, Villaägarnas Riksförbund och Sveriges Byggindustrier.

Formuläret behandlar parter, arbetets omfattning, pris, ROT-avdrag, tider, ändringar och tilläggsarbeten, betalning och övriga överenskommelser. Med detta avtal gäller även de tillhörande allmänna bestämmelserna.

Ja, men det beror på hur gammalt huset är. Ett nytt hus har inte rätt till ROT-avdrag. Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Kostnaden i de prisexempel vi lämnar ut i första steget är angiven exklusive ROT-avdrag. I offerten framgår alltid om ROT är medräknat eller ej.

Om Bohlins BMM

Bohlins BMM AB är ett bygg- måleri- och mattläggningsföretag, med fokus på småhus. Vi har sedan starten 2002 specialiserat oss på inredning av övervåningar i bland annat Älvsbyhus och Smålandsvillan.

Med vår gedigna kunskap i området kan du som kund känna dig trygg i att du får den bästa lösningen för din övervåning.

Vi har huvudkontor i Älvsbyn, Norrbotten, och Säljkontor Syd i Uppsala. Vi har ett gäng egna hantverkare som utgår från Norrbotten, och vissa som utgår från Uppsala/Stockholm.

Oavsett var i landet ditt hus ligger så räknar vi gärna på ditt projekt.

Vi kan utföra arbeten i alla typer av hus men vi har valt att i första hand inrikta oss på oinredda övervåningar i Älvsbyhus, Smålandsvillan och Hjältevadshus.

Nej. I dagsläget har vi valt att fokusera på inredning av övervåningar.

I första hand lägger vi fokus på våra egna projekt, där vi arbetar med helentreprenad.

Beroende på vart projektet ligger kan vi ändå utföra arbeten med enbart ytskikt, då främst i Norrbotten och Uppsala.

Vi kan övervåningar

Vi inreder övervåningar i hela Sverige. Genom åren har vi specialiserat oss på att inreda vinden i främst Älvsbyhus, Smålandsvillan och Hjältevadshus. Vi bygger även övervåningar i andra hus. Kontakta oss för mer information! Bild: Smålandsvillan